Verkbeskrivning:

Det engelska ordet Verdure kommer från latinets viridis och betyder grönska.


Att min första solokonsert blev just en klarinettkonsert berodde på att jag samarbetat med klarinettisten Stefan Harg i flera kammarmusikprojekt och länge även önskat skriva en konsert för honom.


Som ofta för mig gavs impulsen till verket av något visuellt. I detta fall färgen grön. I ett tidigare stycke Färger för blåsarkvintett använde jag färgerna blått, rött och gult. Nu var det dags för grönt att få ett eget verk. Grönt - resultat av fotosyntesen, livets ursprungsfärg i form av klorofyll. Verket gestaltar därför även livskraft.

Inom färgläran räknas färgen som lugn och harmonisk. I naturen rör den sig från ljus, frisk, intensiv, livlig och energisk, till mättat frodig, enhetlig, gråskimrande torr, mörk och tung.

Klarinetten med sin rörlighet och flexibilitet passar väl att gestalta alla dessa nyanser.


Första satsen innehåller såväl dramatik och klagosång som livlig intensitet och kraft.

Andra satsen går i en mörkare nyans. Luften dallrar av fuktig värme – kanske en regnskog i natten. Här finns en kadens med en lekfullt drillande klarinett följd av en avslutande svepande, ljus och varm orkesterdel.

Tredje satsen är fartfylld, rytmisk och lekfull. Sparsamt orkestrerad i klara färger. Här kommer också en kadens innan orkestern tar över.


Clarinet Concerto: Verdure

(Grönska)


för symfoniorkester


  1. I.Metamorphosis

  2. II.Serenity

  3. III. High Spirits2014
-- 2*2*2*2* 4231 12 0 str 


Durata ca. 25-30 min


Publisher: SMICbeställningsverk av NorrlandsoperanUruppförd av Stefan Harg och Norrlandsoperans symfoniorkester under ledning av Damian Iorio


27 november 2014 Norrlandsoperans konsertsal, Umeå

copyright 2017 Katarina Leyman