Katarina Leyman utses till NorrlandsOperans nya hustonsättare!

Katarina Leyman, en visuellt sinnad kompsitör från Orust, blir NorrlandsOperans nya hustonsättare. I uppdraget, som sträcker sig från juli 2012 till juni 2015, ingår bland annat att skapa fyra beställningsverk för NorrlandsOperans Symfoniorkester.


- Vi är väldigt nöjda med vårt val av hustonsättare. KatarinaLeyman är en intressant kompositör, inte minst för att hon ofta har visuella utgångspunkter i sitt skapande. Musiken är färgrik och berättande och jag tror att vår publik kommer att uppskatta den, säger orkesterchefen Marco Feklistoff.


Leymans uppdrag är en direkt fortsättning på det uppdrag som MatsLarsson Gothe fick 2009 och som avslutas den 30 juni 2012. Samarbetet med Katarina Leyman sträcker sig från 1 juli 2012 till30 juni 2015.


I samarbetet ingår bland annat:

· Fyra kompositionsbeställningar för orkester (verk med och utan solist).

· NorrlandsOperan programsätter verk ur Leymans opuslista.

· Katarian Leyman adjungeras till orkesterns programråd, med huvudfokus på att bevaka samtida svensk och nordisk musik.

· Rådgivare i pedagogiska projekt som NorrlandsOperan producerar och medverkar i.


Pressbilder

Högupplösta pressbilder av Katarina Leyman hittar du här.


Intervjuer

Katarina Leyman besöker Umeå och NorrlandsOperan tisdag 30 augusti och efter lunch finns det möjlighet för intervjuer på plats. Kontakta marknadsavdelning för att boka en tid.


Kontakt

Hanna Kangassalo, marknadsavdelningen

090-15 43 85, 070-603 89 67

hanna.kangassalo@norrlandsoperan.se



KATARINA LEYMAN är född på ön Orust i Bohuslän, men lever och verkar nu i Stockholm. Hon studerade under åren 1993- 1995 i Boston USA där hon tog en Mastersexamen (MA) i Kompositionvid New England Conservatory of Music och en dubbel Kandidatexamina (BA) i Komposition och Filmmusikkomposition vid Berklee College of Music. Hon studerade även jazzmusik samt piano, klassiskt och jazz under tiden i Boston. Hon utbildade sig sedan under åren 2000-2005 vidare vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholmdär hon gick en pedagogisk utbildning i musikteori och en påbyggnadsutbildning i komposition med kompositionsstudier för PärLindgren.


Under 1980-talet studerade Katarina målning och skulptur vid olika förberedande konstskolor i Stockholm. Hennes far skulptören Fred Leyman (1919-2004), som gjorde luftiga, abstrakta verk bl.a. i rostfritt stål av ofta monumentalt format, var en tidig inspirationskälla. Flera av Katarinas kompositioner såsom exempelvis Tre Faser och en serie Intriger för olika soloinstrument har inspirerats av och uppkallats efter hans skulpturer.


Färg och struktur, form och rörelse är ofta utgångsläge för och formskapande element i Katarinas verk med försök att överföra de olika dimensionerna till musik. Idéer till kompositioner kan förutom skulpturer och färger även väckas av lika naturfenomen såsom fiskars rörelser i stim, dna-kedjor, vattenmolekyler och moln. Bland Katarinas verk för orkester kan nämnas SolarFlares (2010) SR P2 Berwaldhallens beställningsverk för Östersjöfestivalen 2010, framfört av Helsingfors Stadsorkesterunder ledning av Esa-Pekka Salonen, Streams (2006) för Kungliga Filharmoniska orkestern i Stockholm och Skulptörens öga (2005), tillägnad fadern Fred, för SamiSinfoniettan.


Katarina arbetar gärna i nära samarbete med olika musiker och detta har resulterat i flera kammarmusikverk. Bland dessa är Färger för blåsarkvintett, ett beställningsverk av Kungliga Filharmonikernas Blåsarkvintett och Vattenklanger och dansande skulpturer för sopran, klarinett och piano samt text av Eva Ermenz, med uruppförande i Västerås Konserthus. En annan flitig samarbetspartner är gitarristen Samuel Edwardsson Wigervall som fått ett flertal verk komponerade för sig, bland annat Intrigen för gitarr samt flera verk för sång och gitarr. För kör har Katarina skrivit Möten (text av Nina Södergren) och ytterligare exempel på kammarmusik är Roll för slagverkstrio.

NO!